Osamnaest godina sa vama

 

Zvorničko dramsko pozorište intenzivno radi 18 godina. Uvek smo u najboljem svetlu promovisali naš grad - Zvornik. Sa takmičenja širom Republike Srpske i Srbije vraćali smo se sa priznanjima, a sa raznih manifestacija, sa pohvalama i zahvalnicama.
    Mlađa postava Pozorišta su učenici OŠ „Sveti Sava“ Zvornik. Zajedno smo uradili krasne, svuda zapažene i nezaboravne predstave: „Snežna kraljica“, „Božićni bal“, „Vaso Pikaso“, „Bajka o bajci“, „Začarana princeza“...
Kruna našeg rada je Međunarodni festival dečjeg pozorišta „Zvono“ koji objedinjuje najbolja pozorišna ostvarenja sa republičkih takmičenja iz bivše Jugoslavije, svakako i Republike Srpske. Festival „Zvono“ je afirmacija talenta, edukacija i didaktika – usmeravanje dece ka stvaralaštvu na međunarodnoj sceni. Sama drama, u vaspitanju, uvodi dete u oblast umetnosti i kroz kolektivnu igru razvija imaginaciju, pokret, scenski govor, emocije i intelekt deteta kao individue; čulnu osetljivost, mišljenje; zatim zbližava decu u igri i potiskuje nemile događaje, u čast lepote i radosti.

Deca glumci, sa vršnjacima u publici doprinose formiranju kvalitetne buduće pozorišne publike. Svima je omogućeno da nakon predstave prisustvuju okruglom stolu koji organizuje Tode Nikoletić književnik za decu, Novica Bogdanović režiser, glumac i Rukovodilac DIS-ovog pozorišta u Banjaluci i Ranko Ostojić, voditelj, glumac, muzičar, novinar i pravnik.
Pored edukacije u svakoj pozorišnoj predstavi ponaosob, zainteresovani iznose svoje mišljenje, postavljaju pitanja i razvija se živa diskusija.
    Deca imaju priliku da se upoznaju sa dostignućima i lepotama velikih pozorišnih kuća: scenografija, kostimi, ideje, razmena mišljenja, stiču iskustva i nova znanja, a najlepše od svega su nova poznanstva.
    Na Prvom i Drugom velikom festivalu „Zvono“ izvedene su predstave iz: Pačetina – Gaboš „Liliputanska svadba“; Smederevska Palanka: „Kako su se volele dve žabe“ i „Začarana princeza“; Šid – Kirija; Mrkonjić Grad: „Sedam Snježana i patuljak“ i „Ježeva kućica“; Jagodina - Moja selfie za spavanje ovca; Bajina Bašta – Crveno svetlo; Bačka Palanka – Smešna bajka; Zvornik: „Bajka o bajci“ i „Začarana princeza“.
Naši mladi glumci su u svom odrastanju, svojim radom ostavili pečat u Pozorištu.
Nagrade:
Treći festival Dječjeg dramskog stvaralaštva u Mrkonjić Gradu 2011. godine Julijana Eleković je dobila Diplomu za najbolje glumačko ostvarenje za budućnost, u „Snežnoj kraljici“.
Na Četvrtom festivalu Dječjeg dramskog stvaralaštva  2012. godine u Mrkonjić Gradu, Urošu Matiću su dodeljene diplome stručnog žirija i žirija publike za najbolje glumačko ostvarenje, u predstavi „Vaso Pikaso“.
Na Petom festivalu u Mrkonjić Grad u 2013. godine Zvorničko dramsko pozorište je dobilo Diplomu za najbolju predstavu „Bajka o bajci“ u Republici Srpskoj. Nagrađeni su Uroš Matić i Julijana Eleković.
Ista predstava „Bajka o bajci“ je nagrađena na Osmom festivalu dečjeg dramskog stvaralaštva „Otvorena scena“ 2014. godine u Bačkoj Palanci. Uroš Matić je proglašen za najboljeg glumca, a nagradu žirija publike je pripala Danijelu Jovanoviću.
U Smederevskoj Palanci iste godine na Festivalu dečjeg dramskog stvaralaštva „Vragolaste pozorištarije“, nagrađen je Uroš Matić.
Na Provom međunarodnom festivalu dečjeg pozorišta „Zvono“ u Zvorniku ceo ansabl predstave „Bajka o bajci“ nagrađen je za najbolju kolektivnu igru, a Ranko Ostojić za najbolju muziku.
Na Šestom festivalu dječjeg dramskog stvaralaštva RS 2014 godine u Mrkonjić Gradu, ceo ansambl je nagrađen za najbolju kolektivnu igru, u predstavi „Začarana princeza“. Urošu Matiću je dodeljena Diploma za najboljeg glumca.
Na Drugom međunarodnom festivalu dečjeg pozorišta „Zvono“ u Zvorniku 2014. godine ansambl iz predstave „Začarana princeza“, nagrađen je za najbolju kolektivnu igru, a Marija Kapuran je proglašena najboljom glumicom Festivala. Andrija Andrić je pohvaljen za ulogu Vampirka u istoj predstavi.
Upravo smo se učestvovali na Devetom festivalu dečjeg dramskog stvaralaštva „Otvorena scena“ od 24-26.4.2015. godine u Bačkoj Palanci gde smo izveli predstavu „Vaso Pikaso“. Dogodila nam se 2013. godina. U konkurenciji od 16 predstava iz Republike Srbijeglavnu nagradu, dipoma za najbolje glumačko ostvarenje Festa stručni žiri je uručio Urošu Matiću. Žiri publike je nagradio Uroša Matića i Mihajla Pandurevića. Predstava „Vaso Pikaso“ je nagrađena orginalnim umetničkim delom „Maska“.
Zvorničko dramsko pozorište je zahvalno OŠ „Sveti Sava“ za saradnju.
Zahvalni smo pokrovitelju Festivala „Zvono“ SO Zvornik i nadamo se da će nam nakon 18 godina rada, napokon biti dodeljena prostorija za rad.

Scroll to top